Mám se učit němčinu s českým lektorem nebo s Němcem?

Udělali jste první krok a rozhodli jste se, že se chcete zlepšit v němčině? Váháte však, zda se učit s českým lektorem nebo přímo s Němcem? Rádi vám s tímto rozhodnutím pomůžeme.

V jakém případě a proč se učit s českým lektorem

Vy, kteří jste teprve začátečníci nebo nemáte s jazykem téměř žádnou zkušenost, tak pro vás je nejvhodnější se nejdříve naučit gramatiku a základy, a proto je český lektor ta nejlepší volba. Začátky jsou vždy nejnáročnější a musíte tomu obětovat dost času, abyste docílili za krátkou dobu výsledky, ale ty se mohou objevit už během pár týdnů intenzivního učení. Intenzivní učení je o tom, že máte s lektorem ideálně každý den lekci (záleží na tom, jak hodně lpíte na rychlosti se němčinu naučit), kde vám učitel vysvětlí gramatiku, naučí vás základní fráze a pomůže odstranit jazykovou bariéru. Domácí úkoly nesmíme opomenout, lektoři zadávají vždy úkoly na dané téma či gramatiku. V ideálním případě byste se němčině měli denně věnovat ještě dvě hodiny učením se slovíček a opakováním si gramatiky, kterou jste společně s lektorem prošli během lekce. Němčina je skvělá v tom, že má ve všem pravidla, takže se dá vždy všechno krásně vysvětlit a dohledat. Pokud se věnujete němčině opravdu takto intenzivně, budete schopni se s lidmi domluvit už za dva měsíce. Nejlepší pocit je ten, když začnete díky své píli s druhým konverzovat a dokážete ostatním porozumět. A právě v ten moment zjistíte, že se ta časová a finanční investice opravdu vyplatila! Ze začátku to může být náročné a chybám se nikdo nevyhne, ale od toho je tady lektor, který všechny chybičky opraví. A to je obrovskou výhodou, jelikož, když byste se učili rovnou v dané zemi od Němců, nikdo by vás neopravoval a vy byste dělali chyby stále dokola. Český lektor slouží k tomu, aby vás s němčinou seznámil a po čase, až budete moci plynule konverzovat se můžete začít učit s rodilým mluvčím. 

V jakém případě a proč se učit s rodilým mluvčím

Vy, kteří jazyk již ovládáte a chcete proniknout do německé kultury, odposlouchat přízvuk, naučit se tamní fráze a třeba i nářečí, pro vás je rodilý mluvčí z Německa nejvhodnější. S rodilými mluvčími především konverzujete, vybíráte si témata, která vás zajímají a lektor se rád přizpůsobí, vybírá články, videa a podcasty na témata, kterým se chcete věnovat. I když si myslíte, že jazyk perfektně ovládáte, po nějakém čase, kdy němčinu nepoužíváte, zjistíte, že zapomínáte slovíčka, i když je máte na jazyku, nejste si jisti ve skládání složitých vět a sami si už v jazyce nejste tak jisti, jako dříve. Učit se s rodilými mluvčími je skvělé v tom, že si „pokecáte“ a přitom se naučíte zajímavé obraty, zjistíte informace o jejich kultuře, zvycích a budete si moci zvyknout na jejich přízvuk, který je často velice odlišný od českých lektorů. Důležité však je, abyste si s lektorem „sedli“ a k tomu slouží zkušební lekce, kde mu řeknete své představy a společně se domluvíte na průběhů lekcí. Samozřejmě je nejlepší být v kontaktu s jazykem denně, ale pro udržení a zlepšení si jazykových dovedností je výuka s rodilým mluvčím ideální 1-2x týdně. Byla by opravdu veliká škoda, kdybyste přišli o tu tvrdou práci a čas, který jste investovali do naučení se němčiny.  

Ať už jste začátečník nebo pokročilý, věříme že u nás na Learn-Online-Languages si vyberete toho pravého učitele či učitelku! 

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.