5 rad, jak odstranit jazykovou bariéru

Slýcháme snad dennodenně, že díky znalosti cizích jazyků máme otevřenou bránu do světa, a to ne pouze do volnočasového při cestování, ale především profesního. Čím dříve člověk začne se studiem cizího jazyka, tím lépe. Doporučuje se dětem pouštět cizojazyčné nahrávky či videa a předčítat jim pohádky v cizím jazyce, aby se jazyk naučili od malička a přirozeně. Ale ne každý rodič investuje tolik času, a především energie do nauky jazyka svých dětí od útlého dětství. V dnešní době nemine téměř nikoho, kdo chce v životě být úspěšný, se naučit alespoň jeden nebo dva cizí jazyky. Čím je člověk starší, tím to jde obtížněji, kvůli jiným starostem a povinnostem a bohužel tomu je tak, ale lidé často mají jazykovou bariéru, která se ale dá odbourat. Přečtěte si pět tipů, jak tu vaši jazykovou bariéru co nejlépe a nejrychleji odbouráte.  

 

1.   Zjistěte si o dané zemi informace

Chcete se například věnovat němčině, protože to po vás vyžadují v práci, máte v Německu přátele, které chcete navštívit, nebo vás tento jazyk vždy něčím přitahoval? První radou je, abyste si o Německu nastudovali alespoň základní informace, co se týče historie, rozlohy, počtu obyvatel, náboženství, svátků, zvyků, tradic a politiky. Díky těmto znalostem jste o krok blíž odstranit svou bariéru k německému jazyku.

2.   Koukejte na filmy s českými/anglickými titulky

Snad každý si rád po večerech odpočine tím, že si pustí nějaký film či seriál na odreagování. Mnoho filmů a seriálů jsou v dnešní době nadabované, tak si akorát stačí přepnout jazyk a zapnout titulky v angličtině či češtině. Tímto spojíte příjemné s užitečným. Mějte po ruce tužku s papírem (či poznámky v mobilu) a pište si slovíčka, které neznáte. 

3.   Najděte si učitele na výuku jazyka

Samouka může být fajn, ale do jisté míry, než to načnete „flákat“. Mnoho lidí nemá tak silnou vůli se učit jazyk poctivě a pravidelně, pokud ho do toho nikdo nedotlačí. Pravidelné individuální či skupinové lekce jsou nepostradatelnou součástí toho, jak jazykovou bariéru odstranit. Učitelé jsou tady od toho, aby vás namotivovali, vysvětlili nesrovnalosti v gramatice, rozmluvili vás a podpořili k tomu se jazyk co nejlépe a nejefektivněji naučit.

 4.   Dejte si cíl

Jazykovou bariéru odstraníte nejlépe, když si dáte nějaký konkrétní cíl. Chystáte se v létě na dva týdny do Itálie, neznáte ale ani základy italštiny? Máte před sebou ještě čtyři měsíce se naučit základy a proniknout do jazyka. Věřte, že si dovolenou užijete o 100% víc, když budete při cestách lidem rozumět a budete moci vyřešit problémy, které jsou při cestách bohužel často nedílnou součástí. 

 5.   Nebojte se mluvit

Často slýcháme od lidí, že sice rozumí, ale mluvit neumí. To je naprostý nesmysl! Jediný problém je v tom, že se bojí mluvit. Není ale vůbec čeho se bát, za chybičky či přízvuk vám nikdo jazyk neuřízne! Naopak, lidé ocení, když se snažíte mluvit cizím jazykem a rádi vám chyby opraví a čím více začnete mluvit, tím rychleji svou bariéru odstraníte, protože sami uvidíte, že se není vůbec čeho bát! Nebojte se mluvit!  

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.