Podcast jako výborný prostředek k výuce němčiny

Jestliže jste už pokročilejší v němčině, zřejmě jste již vycestovali do německy mluvící země, kde jste jazyk využili. Dovolené či služební cesty však netrvají do nekonečna a byla by velká škoda si jazyk neoživovat i doma v Česku, když nejste zrovna v dennodenním styku s Němci. 

Proto abyste jazyk udrželi na své úrovni a nezapomínali slovíčka, zajisté doporučujeme konverzaci, nejlépe s rodilým mluvčím alespoň jednou týdně, uvidíte sami, že je to spíše zábava než učení se. K tomu si čtěte knihy, články, blogy nebo časopisy a koukejte na seriály a filmy v němčině. Poslouchejte německé písničky a občas zavolejte svým přátelům do Německa. 

Co to ale jsou podcasty? Podcasty začaly být populární před nedávnem, jedná se o různé nahrávky, ať už to jsou rozhovory, dialogy, vyprávění, čtení z knih nebo jazykové kurzy. Podcasty začaly v Americe a rychle se rozšiřují do celého světa. Lidé často poslouchají podcasty, když jsou na cestách, například když jedou do práce nebo do školy a už je nebaví poslouchat hudbu a místo toho se raději něco užitečného přiučí a poslechnou si rozhovor z oboru, který je zajímá. 

Jeden ze zdrojů je Spotify, kde najdete velkou spoustu podcastů a když se budete chtít věnovat němčině, tak se v podcastech „Mit Veronika rund um Die Welt“ dozvíte zajímavosti z různých zemí. Celý koncept těchto podcastů je postaven na tom, abyste se o dané zemi něco dozvěděli. Vždy se jedná o nějaké základní informace, poté následuje otázka, jako například, 'Kolik sousedících států má Německo?'. Na konci podcastu se dozvíte odpověď, uslyšíte také dvě fráze, které se v dané zemi užívají a nejoblíbenější částí jsou takzvané fun facts jednotlivých zemí. Jako například: „Věděli jste, že anglický park v Mnichově je větší než Central park v New Yorku nebo že je délka německé a české hranice je stejně dlouhá jako německá a rakouská?“ Uslyšíte, co je typické pro lidi žijící v Německu a také se z podcastu dozvíte například kolik Němci vypijí ročně piva, co to je Späzi nebo jaké je jejich nejoblíbenější jídlo. Každý podcast trvá 3-4 minuty a můžete se dozvědět opravdu hodně zajímavostí. Navíc až po práci půjdete s kolegy na pivo, tak můžete být hvězdou večera, když jim řeknete typickou německou frázi nebo nějakou z kuriozit, které jste se dozvěděli.

Podcasty na země jako jsou Německo, Španělsko, Velká Británie, Itálie, Francie a další si můžete poslechnout na Spotify když zadáte do vyhledávače: Mit Veronika rund um die Welt. Průběžně přibývají další země. Využívejte trendu a učte se při cestě do práce a pusťte si nějaký podcast na téma, které Vás zajímá. 

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.