Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem

 

Důvodů učit se nějaký jazyk je skutečně mnoho. Kdybyste měli nějaké vyjmenovat, okamžitě by Vás nejspíše napadly ty nejdůležitější praktické důvody, jako kvůli práci, abyste se mohli dorozumět při cestování nebo kvůli studiu. V tomto článku bychom vám rádi představili několik důvodů, které skutečně vycházejí z onoho přísloví "Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem".

1. Poznání a vhled do jiné kultury 

Když budete umět cizí jazyk, umožní vám to komunikovat s lidmi z jiných kultur. Řekli byste někdy, že například lidé z Estonska či Litvy nám mohou mentalitou být o hodně blíže, než jsou například Rakušáci, kteří jsou naši sousedé? Nebo v čem spočívá uzavřenost lidí ze Skandinávie a kdy jsou naopak velmi přátelští? Nebo třeba to, že v arabských zemích opravdu platí přísloví "Host do domu, Bůh do domu", nehledě na to, jak nám zde tyto národy prezentují média? Jen díky tomu, že budete mluvit nějakým cizím jazykem si všechny tyto věci budete moci zažít sami a díky tomu získat opravdový a nefalšovaný vhled do jiných kultur. 

2. Přátelé po celém světě

Když jednou mluvíte cizím jazykem, umožní vám to budovat si vztahy, ať už přátelské či partnerské, i za hranicemi Česka. Proč se tedy nespřátelit s lidmi z Německa, Ameriky či Maďarska? Nejen že si s nimi procvičíte jiný jazyk, poznáte jejich kultury a země, ale také budete mít kde bydlet, až tyto země navštívíte!

3. Svět se Vám bude zdát docela malý

Pokaždé, když člověk sedne do letadla a vzlétne nad mraky, uvědomí si, že Země je vlastně docela malá planeta a problémy tam dole jsou zanedbatelné a malicherné. Díky znalosti cizího jazyka také přijdete na to, jakým způsobem uvažují lidé z ostatních zemí a uvědomíte si, že lidé jsou ve výsledku všude podobní. Jen s angličtinou najednou budete rozumět zprávám z Ameriky, Velké Británie či Irska a o tamních novinkách si budete moci udělat obrázek sami, bez zprostředkování. Také vám to dá přístup k dalším nezávislým médiím nebo tisku, které byste jinak sledovat nemohli. 

4. Zjistíte, že se v Česku vlastně máme skvěle

Pokud člověk nikdy neuvidí, jak se žije jinde, nebude nikdy moci ocenit, jak se má doma vlastně dobře. Mnoho lidí v Česku si stěžuje na spoustu věcí, až do té doby, než získá vhled do jiných kultur a toho, jak se žije jinde na světě, si jen tak na něco stěžovat nebude. V jiných zemích je také úplně běžné, že vám ve ventilaci běhají potkani anebo že vám do ranního kafe vletí alespoň jeden šváb velikosti sarančete. Někde jinde zase nemají celý rok ani chvilku chládku, v jiných zemích ani chvilku tepla. V severských zemích mají zase celou zimu většinu dne tmu. Těch rozdílů je spousta, a proto je dobré se díky znalosti jazyka seznámit i s životem za našimi hranicemi, aby bylo možné ocenit to, jak se v Česku vlastně máme opravdu skvěle.

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.