6 důvodů, proč se učit německy

Ať už studujete v Česku nebo v zahraničí, máte zaměstnání anebo podnikáte, němčina je jazyk, který se Vám s nejvyšší pravděpodobností v životě bude hodit. V tomto článků bychom Vám rádi nastínili hlavní důvody, proč je němčina vlastně tak užitečná. 

1. Kvůli práci v Česku

Práce je důvod tak důležitý, že zabere hned první dva body. Pokud jste si někdy hledali práci tady v Česku, určitě jste už shledali, že snad každá druhá pracovní nabídka vyžaduje znalost němčiny nebo ji zmiňuje jako výhodnou. Jindy je to buď angličtina nebo němčina, alespoň jeden jazyk je nutné znát a pokud znáte oba, opět je to výhodou. Důvod je jednoduchý, Německo je pro Česko největším obchodním partnerem a Němci se kvůli nám učit česky spíše nebudou. Schopnost dorozumět se německy proto pro Vás vždy bude výhodou. 

2. Kvůli práci v zahraničí 

Když chcete vycestovat za prací do zahraničí, je nutné znát nějaký jazyk. A pokud by se Vám nechtělo na daleký sever do Velké Británie či Irska, kde byste se dorozuměli anglicky, Německo, Rakousko, případně i Švýcarsko se krásně nabízí díky jejich blízkosti. A pokud byste si tam chtěli najít kvalifikovanou práci, tak je v naprosté většině případů nutné mluvit německy. Usnadní Vám to koneckonců i každodenní život. Ať jste student a chcete si přes léto vydělat na celý školní rok anebo hledáte dlouhodobější pracovní poměr, Německo a Rakousko jsou k tomu ideální. A proto je dobrý nápad mluvit německy, budete díky tomu mít možnost se kdykoliv sbalit a okamžitě odjet k sousedům pracovat.

3. Kvůli studiu

Pokud jste na střední škole a zvažujete, kam jet studovat na vysokou školu do zahraničí a nezadlužit se přitom na dlouhá léta, Německo skýtá skvělou možnost. Pokud se Vám nechce jet až do daleké Skandinávie na sever, kde je studium zdarma, avšak za cenu zimy, deště a nedostatku světla, Německo může být ideální kompromis. Vycestujete za studiem do zahraničí a zároveň nebude problém si za pár korun kdykoliv zajet o víkendech nebo prázdninách zpět domů. 

4. Podnikání v Česku

Pokud podnikáte, pravděpodobně je Vám jasné, že dříve nebo později Vás čeká expanze do zahraničí, která nejpravděpodobněji povede přes Německo, pokud již s Německem neobchodujete. Z tohoto důvodu je dobré se co zavčasu začít učit německy, abyste se se současnými či budoucími obchodními partnery dorozuměli. 

5. Cestování

Pokud rádi cestujete, často Vaše cesta povede přes Německo, Rakousko či Švýcarsko, pokud Vaše destinace nebude přímo jedna z těchto zemí. Dorozumět se německy se Vám proto bude hodit ve všech možných situacích, ať už při koupi skipasu v rakouských Alpách, když Vás zastaví švýcarský celník anebo při objednávání jídla během výletu na jeden z německých hradů. Zároveň pokud náhodou neovládáte angličtinu, je velmi pravděpodobné, že v zahraničí lidé pracující v turismu budou mluvit i německy.

6. Budete vícekrát člověkem :)

Pořekadlo "Kolik jazyků ovládáš, tolikrát jsi člověkem" nevzniklo nadarmo. Když mluvíte cizím jazykem, rázem Vám to otevře spoustu možností a rozšíří obzory. Ať už díky poznávání nových kultur, cestování, možnosti číst cizojazyčnou literaturu či sledovat zahraniční média, znalost cizího jazyka Vás může jedině obohatit. 

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.