5 důvodů, proč se učit jazyk s rodilým mluvčím

Pokud se plánujete učit nějaký cizí jazyk, pravděpodobně se rozhodujete, jak s tím vlastně začít. Máte koneckonců spoustu možností, na výběr je velké množství skupinových kurzů, ve větších či menších skupinách, individuálních lekcí, online cvičení, učebnicí pro samouky. Já sám jsem si všechny tyto možnosti vyzkoušel a dorazil jsem k tomu závěru, že zdaleka nejefektivnější způsob, jak se co nejrychleji naučit cizí jazyk, jsou individuální lekce s rodilým mluvčím z dané země. A proč tomu tak je? 

1. Lektor má čas jen a jen na Vás

Ve výuce Vás nebrzdí pomalé články skupiny, kvůli kterým je ve skupinových kurzech vždy nastavené poměrně pomalé tempo. Za jednu hodinu soukromé lekce se naučíte to samé, co za několik lekcí ve skupině. 

2. Rozmluvíte se

Pokud jste někdy měli výuku jazyka ve škole nebo v jazykovém kurzu, sami dobře víte, že to k úplnému rozmluvení nestačí. Dokážete správně složit větu na papíře, doplnit chybějící předložku, ale to nejdůležitější chybí - mluvit, mluvit a mluvit. Když jste nuceni mít hodinovou konverzaci s rodilým mluvčím, velmi rychle, a to již během pár hodin, se rozmluvíte tak, že pro vás komunikace již nebude žádný problém. 

3. Osvojíte si perfektní přízvuk

Když jsem sám s němčinou začínal, mou hlavní prioritou bylo naučit se to správné německé R a vše ostatní vyslovovat tak, aby to opravdu znělo jako němčina. Pokud se chcete dorozumět s Němci, Rakušáky či Švýcary, bude to pro Vás hračka, když budete zvyklí komunikovat s rodilým mluvčím. 

4. Naučíte se výrazy, které se v Německu opravdu používají na denní bázi

A naopak, vyhnete se slovním obratům, které by v Německu nikdo neřekl, ale čeští učitelé je mají v oblibě. Zeptejte se nějakého Němce, jestli by někdy použil slovo "Redemittel" a uvidíte sami, co vám řekne. Toto slovo nezná ani Google, učebnice jsou ho však plné. 

5. Ušetříte spoustu času a energie

Tím, že lekce s Němci, kteří žijí v Německu, je většinou možné zvládnout pouze přes Skype či jinou platformu, nemusíte kvůli lekcím nikam dojíždět. Také si lekce domlouváte vždy podle Vašich časových možností, takže odpadá i problém, kdy na skupinovou hodinu nemůžete dorazit a tím o ni přijdete.

Ve výsledku nehledě na to, kterou metodu výuky si zvolíte, se jazyk dříve nebo později naučíte, pokud do toho investujete dost času a energie. Já sám Vám však z vlastní zkušenosti mohu vřele doporučit metodu soukromých lekcí s rodilým mluvčím. Sám jsem se díky 2 lekcím týdně s rodilou mluvčí z Německa dostal z velmi mizerné úrovně A1 za necelé 3 měsíce na úroveň B1, kdy mi komunikace o běžných tématech nedělala problém. Proto tedy myslím, že pokud nemáte možnost se do dané země přímo odstěhovat, soukromé lekce s rodilým mluvčím jsou zdaleka nejefektivnější způsob, jak se jakýkoliv jazyk co nejrychleji naučit. :)

 

© 2024, Learn Online Languages | Všechna práva vyhrazena.